Θεραπευτική μάλαξη

Η θεραπευτική μάλαξη έχει υψηλή θέση στη θεραπεία δια των χειρών και συνάδει πλήρως με την ολιστική μας φιλοσοφία. Με τα χέρια μας αισθανόμαστε και κινητοποιούμε μύες, περιτονίες, οστά και αρθρώσεις. Οι κύριες τεχνικές που χρησιμοποιούμε είναι η μυοπεριτοναϊκή απελευθέρωση, η λειτουργική μάλαξη, το ταϋλανδέζικο μασαζ και το shiatsu.

Η περιτονία είναι ένας μαλακός συνδετικός ιστός που περικλύει όλους τους ιστούς του σώματος και φυσικά των μυών. Αποτελεί τον πλέον νευρούμενο ιστό στο σώμα. Η περιτονία μπορεί να έχει περιορισμό στην κίνηση της λόγω τραυματισμού, υπέρχρησης, φλεγμονής, κακής στάσης, με αποτέλεσμα μυϊκή τάση και πόνο.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε απελευθερώνουν την περιτονία και τους μύες, αιματώνουν την περιοχή τόσο επιφανειακά όσο και σε βάθος, καθώς επίσης απενεργοποιούν τα σημεία πυροδότησης (trigger points) και το μυϊκό σπασμό. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την ομοιοστασία σε όλους τους ιστούς του σώματος.

Η λειτουργική μάλαξη βασίζεται σε Ασιάτικες τεχνικές και συνδυάζει την κίνηση με την πίεση των ιστών στο σημείο περιορισμού τους. Η τεχνική αυτή λέγεται λειτουργική επειδή ακριβώς βοηθάει άμεσα τη λειτουργική ικανότητα του ασθενούς.

Το ταϋλανδεζικο μασάζ (thai massage) γίνεται με χέρια και πόδια σε ειδικά σημεία και γραμμές του σώματος, με ταυτόχρονη κινητοποίηση αρθρώσεων, μυών και νευρικού ιστού. Περιλαμβάνει διατάσεις που φέρουν ομοιότητες με τις asanas της Yoga, τεχνικές με τους αντίχειρες, τις παλάμες, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα του θεραπευτή και στοχεύει στην εξισορρόπηση του μυϊκού συστήματος καθώς και στην αντιμετώπιση τόσο σωματικών όσο και ψυχικών παθήσεων. Πρόκειται για θεραπευτική μάλαξη η οποία γίνεται με ελαφρυ ρουχισμό, χωρίς λάδι και εφαρμόζεται από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του Shiatsu έτσι όπως δίνεται από το Υπουργείο Υγείας και ευημερίας της Ιαπωνίας: " Το Shiatsu είναι μια μέθοδος εργασίας πάνω στο σώμα του ανθρώπου, όπου με τον αντίχειρα, τα δάκτυλα και τις παλάμες, χωρίς τη χρήση κανενός εργαλείου, εφαρμόζεται πίεση, για να διορθώσει εσωτερικές δυσλειτουργίες, να προωθήσει και να διατηρήσει την υγεία και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες. Το Shiatsu αποτελέι μια από τις αρχαιότερες θεραπευτικές μεθόδους βασισμένη στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Βασίζεται όπως και ο βελονισμός στη αποκατάσταση της ενεργειακής ανισορροπίας του οργανισμού (ανισορροπία της ζωτικής ενέργειας του ατόμου).