Τι ειναι το Pilates

Pilates είναι ένα φυσικό σύστημα εκγύμνασης, αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον J.Pilates στη Γερμανία. Από το 2005 υπάρχουν 11.000.000 άνθρωποι που  το εφαρμόζουν με τακτική πειθαρχία και 14.000 εκπαιδευτές στις Ηνωμένες πολιτείες.

O J. Pilates ονόμαζε την μέθοδό του "Contrology" επειδή πίστευε ότι η μέθοδόs του χρησιμοποιεί το μυαλό για τον έλεγχο των μυών. Το πρόγραμμα εστιάζεται στους βασικούς ορθοστατικούς μύες που βοηθούν στο να κρατούν το σώμα ισορροπημένο και οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την παροχή στήριξης της  σπονδυλικής στήλης.
Διέπεται από κάποιες βασικές αρχές που μαθαίνουμε να εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα στα προγράμματά μας, όπως έλεγχος, ακρίβεια, αυτοσυγκέντρωση, ροή κ.ά.
Ειδικότερα οι ασκήσεις Pilates διδάσκουν συνειδητοποίηση της αναπνοής και την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και αποσκοπεί στην ενίσχυση των εν τω βάθη μυών του κορμού. Πολύ βασικό και σημαντικό στοιχείο στο ασκησιολόγιο είναι ο ρόλος του πυρήνα – powerhouse.  

O J. Pilates εντοπίζει, πράγμα πρωτοποριακό για την εποχή του, ένα φάσμα που καλύπτει βασικούς μύες του κορμού, κοιλιάς και ράχης και το ονομάζει powerhouse. O πυρήνας δηλαδή του σώματος ή το κέντρο του σώματος. Όλες  οι κινήσεις ξεκινούν από εκεί και ελέγχονται από εκεί. Ένας αδύναμος πυρήνας – powerhouse είναι αιτία για πολλούς τραυματισμούς ακόμη και των άκρων. Ένας δυνατός πυρήνας - powerhouse προσδίδει μεγάλες δυνατότητες στο σώμα και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη τραυματισμών.

Ο J. Pilates ήταν γυμναστής, γεννήθηκε στην Γερμανία και ήταν εν μέρει Ελληνικής καταγωγής. Σχεδίασε ένα σύστημα ασκήσεων κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και χρησιμοποίησε τις γνώσεις του για την αποκατάσταση των τραυματισμένων βετεράνων. Σύνεστησε ορισμένες ακριβείς κινήσεις με έμφαση τον έλεγχο και την μορφή της ενίσχυσης στους τραυματισμένους στρατιώτες για την ανάκτηση της υγείας τους.

Πίστευε ότι η ψυχική και σωματική υγεία είναι αλληλένδετες. Η ιδιαιτερότητα της μεθόδου του  οφείλεται στην ίδια του την ιδιοσυγκρασία ως πνεύμα αλλά και ως σώμα. Πνευματικώς  ήταν λάτρης και μελετητής πολλών φιλοσοφιών ανά τον κόσμο, όπως της Ελληνικής, των ινδουιστών (γιόγκα) και ενστερνίζεται πολλές αρχαίες Ελληνικές ρύσεις για την δύναμη του νού και του σώματος. Αργότερα θα τον δούμε, συγκεκριμένα μετά τον πόλεμο, να εφαρμόζει την μέθοδό του στην αποκατάσταση τραυματισμών στο χορό, κάτι που θα προσδώσει ιδιαίτερη χάρη και κίνηση στην τελική χορογραφία του ασκησιολογίου του. Βλέπουμε πως οι ασκήσεις Pilates έχουν έντονο μπαλετίστικο χαρακτήρα σε σημείο μίμησης ασκήσεων του χορού στην μπάρα αλλά χωρίς αυτή και χωρίς το βάρος του σώματος.

Στο Pilates δίδεται σε κάθε άτομο μια σειρά ασκήσεων ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ασκήσεις σχεδιασμένες να είναι θεραπευτικές και απαιτητικές ανάλογα με τις δυνατότητες καθενός.

Που στοχεύει:

  • Ενεργοποίηση του κέντρου του σώματος για ευθυγράμμιση, σωστή στάση και ισορροπία. Ευλυγισία και ενδυνάμωση. Δημιουργία και διατήρηση ενός δυνατού και αρμονικού σώματος.


Πώς γίνεται:

  • Με τεχνικές αναπνοής, χαλάρωση και απελευθέρωση σωματικών πόνων και εντάσεων. Εκτέλεση σειράς σχεδιασμένων ασκήσεων που προσφέρουν σωματική επίγνωση, ευλυγισία, μακραίνουν την σπονδυλική στήλη, μόνο με το βάρος του σώματος σε ειδικό στρώμα εδάφους που ονομάζουμε matwork, αλλά και σε ιδιαίτερα μηχανήματα όπως reformer, candillac, wunda chair. Το σώμα εκπαιδεύεται τελικά να διατηρεί την σωστή στάση στην καθημερινότητα και να κινείται με οικονομία και ελευθερία στην ολότητα του.


Σε ποιους απευθύνεται:

  • Αποτελεί ολοκληρωμένο σύστημα γυμναστικής για άτομα που έχουν γυμναστεί συστηματικά είτε όχι.
  • Σε εφήβους, ενηλίκους και άτομα τρίτης ηλικίας.
  • Σε όσους έχουν υποστεί τραυματισμό ή υποφέρουν από σωματικούς πόνους.
  • Για γυναίκες στη διάρκεια της κύησης και μετά.
  • Σε χορευτές.
  • Σε αθλητές που ασκούν κάποιο άθλημα και γυμνάζονται συστηματικά.